Informatie HAE-QE

De ziekten HAE en QE zijn twee verschillende aandoeningen. Ze hebben dezelfde verschijnselen en symptomen, maar hebben ieder een andere oorzaak, namelijk:

  • HAE is een erfelijke (hereditaire) ziekte. HAE patiënten hebben een erfelijk tekort aan het bloedeiwit, C1 esteraseremmer. Soms is ook het C4-bloedeiwit verminderd aanwezig.
  • QE is in principe niet erfelijk. Het openbaart zich veelal spontaan, zonder aanleiding. Het kan ook een gevolg zijn van medcijngebruik of veroorzaakt worden door een allergische reactie. Fysieke of psychische stress vormen een belangrijke bevorderende factor bij aanvallen van QE.
     

Verhaal van een patiënt met HAE


Symptomen

De symptomen van HAE en QE kunnen zich op verschillende leeftijden openbaren. Van kind tot puber tot dertiger of soms nog veel later. De symptomen bestaan uit zwellingen die op elke plaats in het lichaam kunnen ontstaan. Zie de foto galerij. De zwellingen in de huid kunnen ontstaan rond het oog, wangen en lippen, aan armen of benen of aan de uitwendige geslachtsdelen. Ook inwendig kunnen zwellingen ontstaan, zoals in de keel of in het maagdarm-kanaal. Een zwelling in de keel kan levensbedreigend zijn. In het ergste geval kan de patiënt stikken.Specifiek voor HAE is dat sommigen aangeven vóórafgaand aan een aanval rode nagenoeg pijnloze kringen te hebben op rug of borst.

De ernst van een aanval is over het algemeen wisselend en ook de frequentie van de aanvallen varieert. Kenmerkend is dat de zwelling niet jeukt en niet echt pijn doet. Alleen de zwelling in de darmen is zeer pijnlijk en gaat gepaard met misselijkheid, hevige buikkrampen en overgeven. De zwellingen verdwijnen vanzelf binnen enkele dagen tot een week.

Meer medische informatie over Hae Qe

 

 

 

hae qe hereditair angio oedeem quincke's oedeem haeqe

- Hereditair Angio Oedeem en Quincke's Oedeem