Let op:

Voor de Nederlandse Patiënten zijn er geen gevolgen wat betreft levering!

Problemen Sanquin bij productie van geneesmiddel Cinryze

Het Nederlandse Sanquin, de voormalige Bloedbank, heeft de levering van het peperdure geneesmiddel Cinryze eerder dit jaar moeten onderbreken als gevolg van technische problemen. Dat meldt Sanquin naar aanleiding van vragen van Het Financieele Dagblad. Cinryze is een geneesmiddel voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan zwellen.

Cinryze is voorlopig in de Verenigde Staten niet leverbaar, zo heeft het Iers-Amerikaanse farmaconcern Shire laten weten aan gespecialiseerde artsen. Sanquin produceert Cinryze in opdracht van Shire. Het farmaconcern meldde vorige week bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers dat er problemen waren met de levering van Cinryze. Dat leidde tot onrust onder patiënten met angio-oedeem.

Productie weer hervat

Sanquin stelt dat de technische problemen intussen zijn opgelost en dat de productie weer volledig is hervat. Shire verwacht echter dat de levering aan artsen en patiënten pas begin volgend jaar weer op niveau is. In het derde kwartaal heeft het farmaconcern ingeteerd op zijn voorraden. Toch nam de verkoopomzet van Cinryze met 12% af.

Patiënten kunnen overstappen

Shire wijst er in zijn brief op dat patiënten kunnen overstappen op diverse andere behandelingen. In de praktijk gaat het om vier verschillende medicijnen. Eendaarvan is Ruconest, een geneesmiddel dat wordt gemaakt door het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf Pharming.

Het opsporen van de oorzaak van de technische problemen is een tijdrovende zaak geweest, zo laat Sanquin weten. ‘Het kost veel tijd voordat duidelijk is in welk onderdeel van het gehele productieproces het probleem ontstaan is’, aldus een woordvoerder. ‘Omdat veiligheid zo belangrijk is, moet na het op gang brengen van het productieproces ook worden getest of het probleem volledig is opgelost.’


Andere nieuwsberichten

hae qe hereditair angio oedeem quincke's oedeem haeqe

- Hereditair Angio Oedeem en Quincke's Oedeem